Pušten u rad novi aparat za spoljašnje zračenje

„Tačno je godinu od kada smo ovdje zajednički pustili u rad linearni akcelerator vrijedan više od 2,5 miliona eura. Kazao sam tada da ćemo ove godine obezbijediti još jedan približne vrijednosti – kako bismo u potpunosti eliminisali liste čekanja, a pacijentima omogućili da u vremenu ne dužem od sedam dana od konzilijarne odluke, dobiju termine za početak terapije. Ispunili smo obećanje pacijentima, i po ovoj terapijskoj mogućnosti stali ispred svih kliničkih centara i bolnica regiona. Dakle, nakon investicije koja prelazi pet miliona eura u posljednjih godinu dana, naša Klinika za onkologiju raspolaže sa tri moderna aparata zbog čega gotovo da prestaje potreba za slanjem naših pacijenata u inostrane terapijske centre“, rekao je Marković.

“Sa tri moderna aparata gotovo da prestaje potreba za slanjem naših pacijenata u inostranstvo”: Marković (Foto: gov.me)

Premijer je kazao da je zahvaljujući posvećenosti i trudu menadžmenta Kliničkog centra u stanju da na zadovoljstvo građana i pacijenata ispuni obećanje dato decembra prošle godine.

Za nabavku najsavremenije opreme, kako kaže premijer, do sada je izdvojeno više od deset miliona eura.

„Kontinuirano ulaganje u opremu i objekte, pratilo je i ulaganje u medicinski kadar. Planom specijalističkog usavršavanja za 2019. godinu opredijeljena su sredstava za dodjelu 108 specijalizacija i 35 užih specijalizacija, a za ove potrebe Vlada na godišnjem nivou izdvaja preko tri miliona eura. To znači da će sa brojnom savremenom opremom o zdravlju građana brinuti naši ljekari. Oni, koji su dostupni svakog dana i to, u našoj zemlji”, ističe Marković.

Predsjednik Vlade je ukazao da se u ovakvom ambijentu stvaraju uslovi za unapređenje položaja zaposlenih, prvenstveno kroz uvećanje zarada, ali je dodao da se to može činiti jedino u skladu sa mogućnostima koje postoje zahvaljujući kontunuiranom ekonomskom rastu.

„Zbog toga sam svjestan i da predložena rješenja nijesu uvijek ona koja su očekivana, ali uz dijalog i partnerski odnos uvjeren sam da možemo doći ako ne do najboljeg, a ono do povoljnog rješenja, koje svakako nije konačno već polazno“, naveo je premijer.

Predsjednik Vlade je rekao da u Crnoj Gori svake godišnje od malignih oboljenja oboli oko tri hiljade ljudi, da se karcinom kao bolest i pošast savremenog društva, koja ne bira godine, može preduprijediti prevencijom i redovnim kontrolnim pregledima.

„Stoga će zdravstveni sistem koji svakog dana unapređujemo, biti snažna potpora i servis za naše građane. Vlada će nastaviti da ulaže u medicinski kadar, opremu i objekte – kako bi oni bili još snažniji oslonac zdravijoj i zadovoljnoj naciji“, zaključio je predsjednik Vlade.

Direktor KCCG Jevto Eraković je kazao da je novi linearni akcelerator još jedna potvdra da Klinički centar ima podšku Vlade.

“Ovo je najveća investicija u zdravrstvenom sistemu i u KCCG”, kazao je Eraković.

Ono je naveo da ono što nudi KCCG može malo koja onkologija u regionu.

“Uz tehnike koje su sada dostupne nema ustanove u regionu da može da može da tretira ove pacijente”, naveo je Eraković.

Naveo je i da KCCG u 2020. čekaju velike investicije. “Želimo da pratimo uspjehe naše države”, naveo je Eraković.

Prehodno je na kolegijumu KCCG premijer poručio da će Vlada iskoristiti svaku mogućnost i priliku da unaprijedi položaj zdravstvenih radnika i zdravstva uopšte, poručio je premijer Duško Marković.

Share