U KCCG pušten u rad najsavremeniji aparat za spoljašnje zračenje

U Kliničkom centru Crne Gore pušten je u rad najsavremeniji aparat za spoljašnje zračenje.

Linearni akcelerator za radioterapiju vrijedan 2,6 miliona eura u rad je pustio premijer Duško Marković.

“Naš cilj je da građani u Crnoj Gori dobiju zaštitu po mjeri savremenih zdravstvenih centara”, rekao je Marković.

Ističući da će novi akcelerator unaprijediti liječenje pacijenata kojima je neophodna radioterapija, Marković je rekao da je dobio uvjeravanja da će uz ovaj aparat i postojeći iz 2010. godine, najosjetljivijoj kategoriji pacijenata liječenje biti obezbijeđeno u roku do 30 dana.

“To je nivo zdravstvene usluge koje bi poželjele mnoge zemlje u regionu i šire”.

Premijer je naveo da su liste čekanja za radijacijsku terapiju najkraće u regionu, ali da podatak da u Crnoj Gori svake godine od malignih bolesti oboli oko 3.000 stanovnika, tjera na još snažniju akciju.

“Zato koristim priliku da najavim da je Vlada planirala nabavku još jednog linearnog akceleratora već u narednoj godini. Takođe podsjećam da smo samo prošle godine za nabavku medicinske opreme izdvojili oko 12 miliona eura, od čega je za Klinički centar opredijeljeno gotovo sedam miliona“, istakao je Marković.

Uz podsjećanje da je u prethodnih osam godina, država obezbijedila da se 48.000 građana liječi u inostranstvu za šta je izdvojeno 76,5 miliona eura, premijer je naglasio da “smo odlučni da jačanjem kadrovskih i prostornih kapaciteta sve manji broj građana svoje liječenje obavlja van Crne Gore”.

“To je izraz ogromne odgovornosti prema našim građanima ali istovremeno obaveza da stvari preokrenemo u korist naših zdravstvenih ustanova i boljeg standarda ljekara i zaposlenih u njima. Jer naši ljekari to jednako uspješno mogu obavljati i u Crnoj Gori samo treba da im obezbijedimo odgovarajuće uslove“, naveo je Marković i dodao da je u ovoj godini, u odnosu na pokazatelje sa početka decenije, skoro prepolovljen broj pacijenata koji su upućivani u inostranstvo.

Konstatujući da je zdravstveni sistem sazrijevao sa državom, Marković je istakao da mu je zadovoljstvo da danas bude sa onima koji imaju priliku da svakodnevno čuvaju i doprinose zdravlju svakog pojedinca, što je od neprocjenjive vrijednosti.

“U borbi sa pošastima malignih bolesti, zbog koje smo i danas zbili redove na ovoj Klinici, nema tehnologije koja može nadomjestiti čovjeka. Upravo zato su vaša profesionalna etika i znanje ono što daje kredibilitet zdravstvenom sistemu u cjelini“, rekao je Marković.

Dalje usavršavanje i ulaganje u kadrovske kapacitete, istakao je on, mora ostati imperativ za Ministarstvo zdravlja. Podsjetio je da je Vlada u protekle dvije godine obezbijedila novac za 150 novih specijalizacija i 20 subspecijalizacija, a da je paralelno povećan broj ljekara na 1.000 stanovnika na 3,3 u 2018. godini, u odnosu na 3,4 prosječno u EU.

“Dakle, snaženje unutrašnjih kapaciteta zdravstvenog sistema omogućiće nam da sredstva namijenjena za liječenje građana u inostranstvu preusmjerimo na poboljšanje standarda zaposlenih kroz povećanje zarada i uslova rada. A već početkom 2019. godine oko 160 vaših kolega i njihovih porodica riješiće svoje stambene potrebe”, kazao je Marković.

Share